Juhani Klemetti Asiapitoista ja rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua yli ideologisten rajojen.

Järkevää maahanmuuttoa osa 4: Kuinka saamme osaavaa työvoimaa Suomeen?

Ikääntyvä ja korkean teknologian Suomi tarvitsee osaavan työvoiman maahanmuuttoa. Osaavalla työvoimalla tarkoitan kouluttautuneita omien alojensa asiantuntijoita. Suomen kohdalla kansainvälisiä huippuosaajia houkuttelevat vetovoimatekijät ovat kuitenkin muihin länsimaihin verrattuna vähäisiä. Työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa tarvitaan radikaaleja muutoksia, mikäli haluamme kansainvälisiä osaajia Suomeen ja pysyä kehityksen etujoukoissa. 

Tarvitsemme Suomeen kansainvälisemmät työmarkkinat. On käsittämätöntä, että maailman ollessa yhä pienempi, niin kansainvälisille osaajille ei löydy Suomesta oman alan töitä vaan siitä syystä, että he eivät pysty puhumaan suomea. Suomessa asuu ja tänne muuttaa eri perustein ulkomaalaisia, joilla on paljon osaamista, mutta kielitaidon puutteen takia he jäävät joko työttömiksi tai työllistyvät matalapalkka-aloille. Työyhteisöjen kielipolitiikasta tarvitaan päätöksiä tulevissa työmarkkinaneuvotteluissa, joissa myös pk-yritysten tulee olla edustettuina.

Työmarkkinoiden joustavuuden lisääminen purkamalla yleissitovuus alakohtaisesti antaisi yrityksille ja organisaatioille tehokkaamman tavan räätälöidä työehtoja kansainvälisten osaajien saamiseksi. Tämä ei tarkoita palkkojen polkemista, vaan laissa tulisi erikseen säätää minimipalkasta. Paikallinen sopiminen antaisi eri aloilla, eri kasvun vaiheissa ja eri strategian omaaville yrityksille ja organisaatioille liikkumavaraa tarvittavan osaamisen saamiseksi palvelukseensa.    

Yhteiskunnan kansainvälisiä palveluja on lisättävä. Jos haluamme osaavaa työvoimaa Suomeen, tulee heille olla saatavilla kansainvälisiä palveluja, kuten päiväkoti- ja viranomaispalveluja. Mielestäni on syytä vakavasti harkita englannin hyväksymistä kolmanneksi viralliseksi kieleksi. Tämä olisi selvä signaali siitä, että olemme tulevaisuuden kansainvälinen yhteiskunta.

Monissa maissa, jotka kilpailevat kanssamme kansainvälisistä osaajista, on huomattavasti alempi työn verotus. Me suomalaiset pidämme ymmärrettävästi yhteiskuntaamme arvossaan, koska se on suonut meille elämämme aikana ilmaisen koulutuksen, terveydenhuollon jne. Mutta entäs Suomeen tuleva oman alan asiantuntija, miksi hän olisi valmis tulemaan Suomeen sellaisen maan sijasta, jossa ansiotuloverotus on huomattavasti alhaisemmalla tasolla? Ansiotuloverotuksen alentaminen tulee olla yhteiskuntamme jatkuva tavoite. Verotuksen painopistettä tulee siirtää pääomien ja kulutuksen verotukseen.

Suomeen tarvitaan ja halutaan osaavan työvoiman maahanmuuttoa. Tämä taitaa olla ainut asia mistä maahanmuuttokeskustelussa ollaan samaa mieltä. Osaavien henkilöiden ja sitä kautta kansainvälisten yritysten saamiseksi Suomeen meidän tulee kuitenkin olla valmiita tekemään muutoksia. Kylmä, pimeä, matalien palkkojen, korkea verotuksen ja elinkustannusten sekä suomea puhuvien työyhteisöjen Suomi, ei ole kaikista houkuttelevin paikka muille kuin hyvinvointivaltion palveluja hakeville. Mutta toisaalta turvallinen, kansainvälinen, toimiva ja verotuksellisesti kilpailukykyinen Suomi voisi olla se maa, jonne osaajat tulisivat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Lähetään eka siitä mitä Suomessa on sellaista mitä muuaalla ei ole.. Otetaan vaikka Ranska Versus Suomi.. Miksi Suomi? Jos molemmissa olisi työpaikka saatavilla? Tällä kysymyksellä meidän pitäisi alkaa tekemään asialle jotain.,´

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Suomi on helppo kieli, ja jos ei sitä vaivaudu sitä opettelemaan, tuskin on muutenkaan mikään kummoinen osaaja, jota tänne tarvittaisiin. Jos Suomesta tulee yksi USA:n osavaltio lisää, onko se sitten sellainen maa, että sitä kannattaa edes rakentaa? Jo nyt kaikkien eurooppalaisten pääkaupunkien keskustat ovat samanlaisia Starbuckseineen ja McDonaldseineen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset