Juhani Klemetti Asiapitoista ja rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua yli ideologisten rajojen.

Ilmastonmuutoksen torjunta on poliitikkojen vastuulla

Ilmastonmuutoksen torjunta ja siihen sopeutuminen on sukupolvemme suurimpia haasteita. Julkisessa keskustelussa ilmastonmuutoksesta usein syyllistetään yksilöitä, poliitikot nokittelevat joko tavoitteilla tai täyskielloilla, tai sanotaan, että Suomen pitää tehdä asialle kaikkein eniten maailmassa. Kaikki edellä mainitut ovat vääriä lähestymistapoja ja osa pinnalle noussutta ilmastopopulismia.

Yksilön mahdollisuudet tehdä kulutusvalintoja sen mukaan mitkä tuotteet ja palvelut ovat vähiten ilmastoa ja ympäristöä kuormittavia, ovat rajalliset. On poliitikkojen vastuulla luoda yhteiskuntaan ja talouteen sellaiset rakenteet, että ympäristölle ja ilmastolle aiheutuvat haitat on laskettu tuotteisiin ja palveluihin mukaan. Markkinataloudessa sama koskee pitkälti myös yrityksiä. Yritysvastuun penääminen on ristiriitainen asia, koska todellisuudessa tarvitaan lainsäädäntöä, joka pakottaa yritykset toimimaan vastuullisesti ympäristön ja ilmaston kannalta.   

Vaalikampanjan aikana on puolueiden kaksinaismoralismi noussut usein esille kun kilpaillaan kenellä on kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa, mutta lopulta keinoista keskusteltaessa ruvetaan äänestäjien reagoidessa perääntymään. Kaikille on varmasti jäänyt esimerkkeinä mieleen demareiden ”lihavero” ja polttomoottoriautojen täyskielto sekoilut. Totuus kuitenkin on, että jos haluamme tehdä Suomessa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, niin otettaessa keinot käyttöön, se tulee myös kohtaamaan suurta vastustusta. Ranskassa protestoivat ”keltaliivit” ovat esimerkki siitä mitä on tulossa. On erityisen tärkeää, että keksimme miten ilmastopolitiikkaa voi tehdä oikeudenmukaisesti, ilman että vähävaraisten lapsiperheiden ja eläkeläisten elämää vaikeutetaan entisestään.

Monet tahot Suomessa peräänkuuluttavat, että Suomen tulisi ottaa edelläkävijän rooli kansainvälisessä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Se on aika paljon vaadittu kylmän ilmaston maalta, jossa etäisyydet ovat pitkät. Olen sitä mieltä, että Suomen tulee tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa samassa linjassa yhdessä muiden EU-maiden kanssa. EU voi näin yhteisönä ottaa globaalin johtajuuden päästöjen vähentämisessä ja ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Kustannustehokkainta ei ole ainoastaan keskittyä vähentämään päästöjä länsimaissa, vaan katseet tulee suunnata erityisesti väkirikkaisiin kehittyviin maihin. Monet maat Afrikassa ja Aasiassa vasta rakentavat energiantuotannon infrastruktuuria ja teollisuutta. Ilmastonmuutoksen ja ympäristön hyvinvoinnin tulevaisuus ratkaistaan näissä maissa. Meidän tulee ilmastorahoituksen kautta tehdä investointeja näihin maihin, jotta ne voivat suoraan kehittyä vähäpäästöisiksi ja kestävälle pohjalle. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu hävitään, mikäli nämä maat kehittyvät länsimaiden lailla fossiilisista polttoaineista riippuvaisiksi. 

Lisäksi, ilmastonmuutos on jo monilla alueilla kaikista haavoittuvammissa maissa muuttanut elinolosuhteita. Meidän tulee tukea ihmisiä näillä alueilla sopeutumaan uusiin olosuhteisiin, ja löytää tavan jatkaa elämää kotialueillaan. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi kehitysyhteistyöjärjestöjen ohjelmat maataloussektorilla, joka on erityisen altis ilmastossa tapahtuville muutoksille.

Ilmastonmuutoksesta ja ympäristön hyvinvoinnista keskusteltaessa ei tule antaa tilaa populismille. Nyt tarvitaan konkreettisia tekoja tavoitteiden tueksi. En halua vähätellä yksilöiden vastuullisen kulutuskäyttäytymisen tai vastuullisten yritysten toimintaa, mutta niillä keinoilla emme kuitenkaan saa pelastettua ilmastoa ja luonnon monimuotoisuutta. Tarvitsemme vastuullisia poliitikkoja, jotka ovat valmiita tekemään eteenpäin katsovia ja oikeudenmukaisia päätöksiä. Yksilön paras ilmastoteko on äänestää ehdokasta, joka on valmis tekoihin ja kantamaan vastuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tekstin sisältö oli ansiokkaampi kuin otsikosta äkkiseltään olisi luullut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset