Juhani Klemetti Asiapitoista ja rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua yli ideologisten rajojen.

Järkevää maahanmuuttoa osa 5: Kotouttaminen tapahtuu työn kautta

Nykyinen kotouttamisen strategia ei ole oikein maahanmuuttajia kohtaan eikä yhteiskunnan edun mukaista. Kotouttamisen pitäisi lähteä siitä, että maahanmuuttaja tulee osaksi meidän yhteiskuntaa heti alusta alkaen. Maahanmuuttajat eivät tule osalliseksi yhteiskuntaa, kun heitä istutetaan vuosia muiden maahanmuuttajien kanssa kielikurssilla, opiskellen kieltä, minkä he harvoin edes oppivat. Avaintekijä kotoutumiseen on työ.

Maahanmuuttajien palkkaaminen on haasteellista erityisesti kieli- ja kulttuurierojen takia. Alhainen koulutustaso voi myös tuoda haasteita työssä pärjäämiseen. Tästä syystä valtion tulee tukea maahanmuuttajien työllistymistä palkkatuella, jonka suuruus riippuu koulutustaustasta ja kielitaidosta.

Osallistavan sosiaaliturvan tulee tulevaisuudessa koskea myös kotouttamisohjelmassa olevaa maahanmuuttajaa, mikäli hän ei löydä itselleen työpaikkaa vapailta markkinoilta tai palkkatuen avulla. Viime kädessä yhteiskunnan tulee ottaa vastuu siitä, että Suomeen tullut maahanmuuttaja pääsee työn kautta osaksi yhteiskuntaa, sekä pääsee kehittämään työn kautta osaamistaan ja kielitaitoaan. 

Työnteon lisäksi maahanmuuttajan kotouttamiseen tulee kuulua kielikurssit, joissa pystyy käymään työaikojen ulkopuolella. Kielen oppiminen olisi näin mahdollisimman tehokasta, kun sitä oppisi kursseilla ja työssä. Kielen opettelun näkökulmasta on maahanmuuttajien osalta tärkeä tuoda lisäksi esille, että oppivelvollisuuden aikaistaminen tukisi erityisesti maahanmuuttajalasten kielitaitoa ennen koulun alkua. Moni maahanmuuttajalapsi aloittaa koulun ilman riittävää suomen kielen taitoa, ja jää heti koulun alussa jälkeen muista oppilaista.

Kotouttamisen yhteydessä puhutaan usein myös meidän yhteiskunnan arvojen omaksumisesta. Kuka voi oikeasti uskoa siihen, että aikuiselle henkilölle voi opettaa arvoja luokkahuoneessa. Minä en. Arvot opitaan ainoastaan silloin, kun niille altistuu ja ne hyväksyy. Nykyinen kotouttaminen jättää maahanmuuttajat vuosiksi yhteiskunnan ulkopuolelle. Maahanmuuttajat syrjäytyvät, eivät tunne itseään osaksi yhteiskuntaa ja on naiivia olettaa heidän omaksuvan meidän arvoja, jos he eivät ole osa meidän yhteiskuntaa.

Kuten eduskunnan tarkastusvaliokunta totesi, niin kotouttamisessa ollaan epäonnistuttu. Nykyinen kotouttaminen jättää maahanmuuttajat yhteiskunnan ulkopuolelle omiin maahanmuuttajaryhmiinsä tai koteihinsa. Kotouttamiseen tarvitaan uusi tavoite ja sen tulee olla maahanmuuttajan osallistaminen yhteiskuntaan. Annetaan maahanmuuttajille mahdollisuus tuntea olevansa osa meidän yhteiskuntaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Kun puhutaan kotouttamisesta puhutaan ennen kaikkea muslimeista, joiden kotouttaminen on pääsäänöisesti kallista ja tyhjänpäiväistä tuloksia tuottamatonta puuhastelua, tästä meillä on esimerkkinä valtiota kohtuuttomasti rasittaneet Afrikan- sarvelaiset, joiden työttömyysprosentti keikkuu 80—90 prosentin hujakoilla, kun siihen lisätään vielä heille räätälöidyt suojatyöpaikat ja –virat {kulttuuritulkit, yhteisötyöntekijät, koordinaattorit jne.} työttömyysluvut ovat vieläkin suurempia. On idioottimainen ajatus ryhtyä kouluttamaan maahan tulleita, joiden ainoa tarkoitus on levittää uskontoaan ja jatkaa omanlaista elämää, jolla ei ole mitään tekemistä yhteiskunnan kehittämisen kannalta. Olisi mielenkiintoista tietää miten saatetaan työelämään musliminainen, joka on vuodesta toiseen raskaana, ja jonka ”aviomies” ei edes hyväksy naisensa työssäkäyntiä, tai ylipäätään yksin olemista vieraassa seurassa. Entäpä muslimimies, joka ei suostu kättelemään naisia, rukoilee työaikana {kun toisilta kielletään tupakkatauko}, kulkee naurettavassa yöpyjamaa muistuttavassa releissä jne. Meille on kehittymässä romanien ohella toisia kansanryhmiä, jotka valtaosaltaan tulevat olemaan vapaamatkustajia. Meillä valitetaan syntyvyyden laskua, joka olisi paikattava maahanmuutolla. Islamilaisesta maailmasta saadaan maahanmuuttajia täsmälleen niin paljon kuin halutaan, heidän syntyvyytensä on huomattavasti korkeampaa kuin kantasuomalaisten naisten, tämän ei kuitenkaan katsota olevan ongelma ratkaisu. Mahtaisiko kyse olla siitä, että korkea syntyvyys tarkoitta myös korkeata työttömyyttä, kyseessä on Flynnin ilmiö tai sääntö.
”Arvot opitaan ainoastaan silloin, kun niille altistuu ja ne hyväksyy.” Muslimit eivät hyväksy meidän arvojamme, he myös itse asettavat itsensä yhteiskunnan ulkopuolelle – banaali esimerkki on vaatimus naisten omista uimahallivuoroista – muslimien haluttomuus ja kyvyttömyys integroitua on fakta kaikkialla Euroopassa, eikä Suomi tule olemaan poikkeus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset