Juhani Klemetti Asiapitoista ja rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua yli ideologisten rajojen.

Hallitun maahanmuuton ohjelma

Näillä toimenpiteillä korjataan maahanmuuton ongelmat. Hallittu maahanmuutto on sekä Suomen että maahanmuuttajien etu. On tärkeää ymmärtää, että maahanmuuton eri muotoja tulee tarkastella eri näkökulmista. Olen ollut töissä maahanmuuttoon liittyvissä tehtävissä kahdessa Suomen suurlähetystössä, Intiassa ja Thaimaassa, pakolaisleirillä Thaimaan ja Myanmarin raja-alueella sekä ylitarkastajana Maahanmuuttovirastossa. Haluan tuoda ääripäiden riitelyn sijaan maahanmuuttokeskusteluun mukaan asiantuntijan näkemyksiä, jotka perustuvat omakohtaisiin kokemuksiini ja tosiasioihin.

 

1.      Turvapaikanhakijoiden sijaan kiintiöpakolaisia

 

Humanitaarinen maahanmuutto tulee uudistaa. Euroopan unionin jäsenmaiden kesken tarvitaan sopimus yhteisestä turvapaikkajärjestelmästä. EU:n ulkorajat tulee turvata ja hengenvaarallinen ihmissalakuljetus saada loppumaan. Humanitaarisen maahanmuuton painopisteen tulee olla turvapaikan haun sijaan kaikista eniten apua tarvitsevien kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa suoraan pakolaisleireiltä. Näin humanitaarinen maahanmuutto Suomeen pysyy hallittuna ja pakolaisille pystytään Suomessa tarjoamaan hyvät ja tehokkaat vastaanotto- ja kotouttamispalvelut.

Lue blogini aiheesta tästä

 

2.      Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinta on säilytettävä

 

Saatavuusharkinta on työvoimapoliittinen menetelmä, jolla tehdään matalapalkka-aloille suuntautuvasta työperäisestä maahanmuutosta hallittua ja varmistetaan Suomeen tulevan ulkomaisen työntekijän oikeuksien toteutuminen. Saatavuusharkinnan säilyttäminen on siis Suomen sekä usein myös maahanmuuttajien etu. Suomessa on noin 200 000 työtöntä, jotka pitää ensisijaisesti saada työllistettyä kannustinloukkuja purkamalla. Ruotsi on ainoana OECD -maana poistanut saatavuusharkinnan ja kielteisten vaikutusten myötä Ruotsissa on suunniteltu saatavuusharkinnan palauttamista. Suomessa ei tule toistaa Ruotsin tekemää virhettä.

Lue blogini aiheesta tästä

 

3.      Tehokkaampaa lupien peruuttamista ja maasta poistamista

 

Hallitun maahanmuuton toimivuus ja koko oleskelulupajärjestelmän uskottavuus perustuu sille, että ulkomaalaisen lupa voidaan peruuttaa ja kielteisen päätöksen saaneet poistuvat maasta. Ulkomaalaisen syyllistyessä Suomessa vakavaan rikokseen tulee hänen lupansa lähtökohtaisesti aina peruuttaa ja henkilö poistaa maasta, jos palautusehdot täyttyvät. Kielteisen oleskelulupapäätöksen ollessa lainvoimainen tulee henkilön poistua Suomesta. Oikeus oleskella Suomessa ei ole ihmisoikeus, vaan etuoikeus. Palautussopimus Irakin kanssa pitää saada aikaiseksi, ja ennen sopimuksen syntymistä kaikki Irakin jälleenrakentamiseen myönnetyt avustukset Euroopasta tulee jäädyttää.  

Lue blogini aiheesta tästä

 

4.      Kansainvälisten huippuosaajien saaminen töihin Suomeen

 

Ikääntyvä ja korkean teknologian Suomi tarvitsee osaavan työvoiman maahanmuuttoa. Osaavalla työvoimalla tarkoitetaan kouluttautuneita omien alojensa asiantuntijoita. Suomen kohdalla kansainvälisiä huippuosaajia houkuttelevat vetovoimatekijät ovat kuitenkin muihin länsimaihin verrattuna vähäisiä. Työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa tarvitaan radikaaleja muutoksia, mikäli haluamme kansainvälisiä osaajia Suomeen ja pysyä kehityksen etujoukoissa. Tällaisia muutoksia ovat kansainvälisemmät ja joustavammat työmarkkinat, englannin asettaminen kolmanneksi viralliseksi kieleksi, alhaisempi työn verotus ja kansainvälisten yhteiskunnan palvelujen lisääminen.

Lue blogini aiheesta tästä

 

5.      Kotouttaminen tapahtuu työn kautta

 

Nykyinen kotouttamisen strategia ei ole oikein maahanmuuttajia kohtaan eikä yhteiskunnan edun mukaista. Kotouttamisen pitäisi lähteä siitä, että maahanmuuttaja tulee osaksi meidän yhteiskuntaa heti alusta alkaen. Maahanmuuttajat eivät tule osalliseksi yhteiskuntaa, kun heitä istutetaan vuosia muiden maahanmuuttajien kanssa kielikurssilla, opiskellen kieltä, minkä he harvoin edes oppivat. Avaintekijä kotoutumiseen on työ.

Lue blogini aiheesta tästä

 

Juhani Klemetti

Kansanedustajaehdokas #283

Liike Nyt, Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat